2024 yılı En düşük büyükbaş kurbanlık fiyatı ne kadar? Bayram öncesi kurban fiyatları belli oldu...

2024 yılı En düşük büyükbaş kurbanlık fiyatı ne kadar? Bayram öncesi kurban fiyatları belli oldu...

2024 yılı En düşük büyükbaş kurbanlık fiyatı ne kadar? Bayram öncesi kurban fiyatları belli oldu...

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, kurbanlık fiyatları sonunda açıklandı. En düşük fiyatlı büyükbaş hayvanların satışı da başladı.

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurbanlık fiyatları belli oldu. En düşük büyükbaş hayvan bakın kaç paradan başlıyor.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ankara’nın Gölbaşı ilçesine bağlı Tulumtaş köyünde büyükbaş hayvan üreticisi Ertuğrul Koç’u ziyaret etti.

Koç ile büyükbaş kurbanlıkların fiyatlarındaki artış ve üreticilerin yaşadıkları sorunları konuşan Gürer, geçen yılın Kurban Bayramı'nda en yüksek büyükbaş hayvan fiyatının 80 bin TL olduğunu, ancak bu yıl en düşük büyükbaş kurbanlık fiyatının bile katlanarak arttığını belirtti.

FİYATLAR YÜZDE YÜZ ARTTI

Gürer, “Kurban Bayramı yaklaşıyor, büyükbaş hayvanlarda da kurbanlık satışları başladı. Kurban fiyatları geçen yıla göre yüzde 100'e yakın artış göstermiş bulunuyor. Bir yıl içinde özellikle yemdeki artış, ahır giderleri, aşılar ve veteriner giderleri artış hayvan fiyatlarını katladı” şeklinde konuştu.

“750 KİLO TOSUNU 210 BİN TL’YE SATIYORUZ”

Üretici Ertuğrul Koç da bu artışı doğrulayarak, "750 kilo bir tosunu 210 bin liraya satıyoruz. Geçen yıl bu hayvanın fiyatı 95-100 bin lira arasındaydı. Geçen yıl yemin çuvalı 250 liraydı, şimdi ise 600 lira. Bakıcı aylığı geçen yıl 15 bin liraydı, şimdi 30 bin lira. İlaç geçen yıl 150 liraydı, bu yıl 350 lira. Yani, ilaç arttı, yem arttı, ahır gideri arttı, işçilik arttı, veteriner masrafları arttı ve bu yüzde 100'lük artış hayvan maliyetine yansıdı" ifadelerini kullandı.

“GEÇEN YIL 80 BİN TL OLAN BÜYÜKBAŞ BU YIL 210 BİN TL”

Gürer'in köydeki hayvancılık durumuyla ilgili endişelerine cevaben, Koç şunları söyledi: "Ben 40 senedir bu işle uğraşıyorum. Bizim köyde benimle beraber bir kişi var, diğerleri hayvanlarını sattılar. Tulumtaş'ta hayvancılık yapan iki kişi kaldı köyde. 30 hane vardı, hepsi hayvancılık yapıyordu, herkes de hayvan besliyordu.

Şimdi ise sadece iki kişi kaldı, çünkü bu işi sürdürmek çok zorlaştı. Yükünü çekmek isteyen azaldı. Yem giderleri pahalı, işçilik giderleri pahalı. Bu işi yapmak isteyenler böyle devam ederse kalmayacaklar."

Gürer, "Büyükbaş hayvanlarda yetişkinlerin fiyatları 210 bin TL'yi buluyor. Geçen yıl 80 bin liraya kadar büyükbaş kurbanlık vardı, bu yıl ise fiyatlar katlanmış durumda" derken; üretici Ertuğrul Koç, büyükbaş hayvanları göstererek yaşanan zorlukları ve fiyat artışlarını dile getirdi.

“DANALAR 110 BİN TL’DEN BAŞLIYOR”

"Bu yıl, danaların fiyatları 110 bin liradan başlıyor. En küçük erkek tosun dahi 110 bin lira civarında satılıyor. Büyükbaş hayvanların fiyatları kilosuna göre değişiyor. Ahırda bulunan kurbanlık hayvanlarımızı gruplara ayırdık. Bir grup için fiyatlar 140-150 bin lira arasında seyrediyor, diğer grup için ise 135-140 bin lira civarında.

Holstein Simental cinsi hayvanlar ise 120 bin liraya satılıyor. Geçen yıl, bu hayvanların fiyatları 40-45 bin lira arasındaydı. Farklı gruplara ayrılan hayvanlar, cinslerine ve kilolarına göre düzenlendi, böylece müşteriler daha iyi seçim yapabiliyorlar. Ancak, geçen yıl 55 bin lira olan fiyatlar, bu yıl giderlerin artmasıyla 110 bin liraya kadar yükseldi.

100 KİLOLUK HAYVANIN 65 KİLOSU ET

Bakım masrafları çok arttı. Besici olarak fiyat belirlerken emeğimizin değerini de göz önünde bulundurmalıyız. Piyasada giderlerin, her şeyin ikiye katlandığını görüyoruz. Geçen yıl 200 lira olan bir şey, bu yıl 400 liraya çıktı. Bu hayvanlar genellikle 450 kilo civarında besili hayvanlar olup, erkek tosunların randımanı yaklaşık yüzde 65'tir.

Yani, 100 kiloluk bir hayvanın yaklaşık 65 kilosu et olarak değerlendirilir. Zayıf hayvanlarda bu oran yüzde 50'ye kadar düşebilirken, erkek hayvanlar genellikle yüzde 60-65 randıman verirler. Yani, 100 kiloluk bir hayvanın en az 65 kilo eti bulunur."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.