SGK üzerinden annelere verecek 11 bin 304 liralık desteğin şartları belli oldu!

SGK üzerinden annelere verecek 11 bin 304 liralık desteğin şartları belli oldu!

SGK üzerinden annelere verecek 11 bin 304 liralık desteğin şartları belli oldu!

SGK'nın bir yıl boyunca çalışan annelere ve bakıcılara vereceği para desteğinin ayrıntıları netleşti.

Kadın istihdamını artırmak amacıyla haziranda başlaması beklenen projeden, çalışan annelerin her ay 325 euro eğitimli bakıcı desteği alabileceği açıklandı.

Akşam gazetesi yazarı Okan Güray Bülbül, bugünkü yazısında "Kadın istihdamını artırmak için çalışan annelere yönelik bir yıl boyunca her ay 325 euro eğitimli bakıcı desteği" konusunu ele aldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Avrupa Birliği projesi kapsamında evinde eğitimli bakıcı çalıştıran kadınlara yönelik verilecek olan aylık 325 euro destek, çocuklar 36 aylık olana kadar en fazla 12 ay süreyle kullanılabilecek ve proje ikinci fazı haziran ayında başlayacağı açıklandı.

Projenin amacı, doğum sonrasında işgücü piyasasından uzaklaşan kadınların yeniden işgücüne katılımını teşvik etmek ve eğitimli bakıcı istihdamı aracılığıyla istihdamı artırmak olarak belirlendi.

Proje kapsamında toplam 7 bin kadına destek sağlanacak. Ancak destekten yararlanabilmek için belirli koşulları sağlayan annelerin yanı sıra yedek başvurular arasından uygun adaylar da programa dahil edilecektir.

Annenin başvuru yapabilmesi için çocuğunun 0-24 aylık olması, İstanbul, Ankara, İzmir'de yaşaması, 4A (SSK) kapsamında tam zamanlı bir işte çalışması ve çocuğuna bakacak eğitimli bir bakıcının olması gerekiyor.

Bakıcının, 18 yaşını doldurmuş olması, anne ve çocukla aynı ilde ikamet ediyor olması, anne ya da babayla birinci dereceden akraba olmaması, aynı adreste ikamet ediyorlarsa üçüncü derece dahil akrabalık bağı olmaması, çocuk bakımıyla ilgili eğitim veya ilgili bölümden mezuniyet belgesi ve proje kapsamında anne olarak başka destek almıyor olması gerektiği duyuruldu.

Proje kapsamında başvuran anneler halihazırda bakıcı istihdam ediyorsa, şartları sağlamaları durumunda destek alabilecekleri belirtildi.

Diğer anneler ise projeden yararlanmak için bakıcı istihdam etmeyi düşünebilir. Bakıcı maliyetlerini hesaplarken işsizlik primi ve asgari ücret desteği gibi faktörleri de göz önünde bulundurmak önemlidir.

Örneğin, işsizlik primi ve asgari ücret desteği ile birlikte bakıcı desteği alacak bir kadın, çocuğunu güvenli ellere teslim edebilir ve işine geri dönebilir.

Haziran ayında başlaması planlanan proje için başvurular e-Devlet üzerinden yapılacaktır.

Başvuruların online olarak gerçekleştirilmesi için başvuru yapacak kişilerin e-Devlet şifrelerini edinmeleri önemlidir. Ön başvurular sistem üzerinden yapılacağı ve başvuru sahiplerine kesin kayıt için randevular verileceği açıklandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.