Ev almak isteyenler Müjde! 2024 Nisan, Son Dakika Gelişme Yaşandı! Konut Fiyatları Düştü Mü?

Ev almak isteyenler Müjde! 2024 Nisan, Son Dakika Gelişme Yaşandı! Konut Fiyatları Düştü Mü?

Ev almak isteyenler Müjde! 2024 Nisan, Son Dakika Gelişme Yaşandı! Konut Fiyatları Düştü Mü?

Ev almak isteyenler için önemli bir gelişme daha yaşandı. Konut fiyatlarındaki artış oranının enflasyonun altında kalmasının nedenleri tek tek açıklandı.

Eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe, konut satışları ve fiyatlarına ilişkin yaptığı açıklamada dikkat çeken ifadeler kullandı.

Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, düşük gelirli kişilerin konutlarını sattığını, bu durumun yüksek gelirli kişilerin elindeki konut sayısını artırdığını açıkladı.

Buğra Gökçe, konut fiyatlarındaki artışın enflasyonun altında kaldığını ve paylaşımında grafik kullanarak "dağ şeklindeki tarih aralığı"nın 'epistemolojik bir kopuşu temsil eden, heterodoks yaklaşım'ın sonuçlarını yansıttığını belirtti.

Gökçe, konut fiyatlarındaki artış hızının azalmasıyla birlikte satılık konutların ilanda kalma süresinin 68 güne çıktığını belirtirken, grafikteki "dağ şeklindeki tarih aralığı"nın 'epistemolojik bir kopuşu temsil eden, heterodoks yaklaşım'ın sonuçlarını yansıttığını ifade etti.

Ayrıca, düşük ve orta gelir grubundan vatandaşların konutlarını satmak zorunda kaldığını, bu süreçte ise yüksek gelir gruplarının üçüncü ve dördüncü konutlarını satın aldığını ve yabancıların da konut alarak rant transferi yapmaya başladığını dile getirdi.

Önemli olanın sadece rant olmadığını ve Türkiye'nin konut hakkını koruyacak, çeşitli sosyal konutları halka sunacak bir yönetim zihniyetine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

2020 Mayıs'tan bu yana artan ülke genelindeki reel konut fiyat endeksinin 2023 Temmuz'dan bu yana gösterdiği düşüş, 2024 Mart'ta da azalarak devam etti.

Mart ayında reel konut fiyat endeksi Şubat'a göre 0,8 puan azalarak 172,7 seviyesine geriledi ve cari konut fiyatları sistematik olarak enflasyonun altında kaldığından reel fiyatlar düşüş gösterdi.

Önceki sekiz ayda olduğu gibi, mart ayında da üç büyük şehirde konut reel satış fiyat endeksi düşüş gösterdi.

İstanbul'da 1 puan, Ankara'da 2,4 puan azalırken İzmir'de 0,2 puan artış kaydedildi. Martta, İstanbul'da reel konut fiyat endeksi 169,3, Ankara'da 193,3, İzmir'de ise 177,8 oldu.

Yıllık reel fiyat artışı, Ağustos 2022'de yüzde 65,8'e ulaştıktan sonra Eylül 2022'den itibaren hızla düşüşe geçti. Şubat 2023'te geçici olarak yükselen yıllık reel fiyatlar, Mart 2024'te yüzde eksi 14,1 ile negatif değerlerde seyrini sürdürdü.

asdvbnmjrerwegdfnfmhrgadfngd.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.