Merkez bankası faiz kararını açıkladı: Nakit avans ve kredi kartı faiz oranları Kesinleşti

Merkez bankası faiz kararını açıkladı: Nakit avans ve kredi kartı faiz oranları Kesinleşti

Merkez bankası faiz kararını açıkladı: Nakit avans ve kredi kartı faiz oranları Kesinleşti

Merkez Bankası, 31 Mart seçimleri sonrası ilk faiz kararını açıkladı ve politika faizini sabit tutma kararı aldı. Böylelikle Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabitledi. Peki, bu kararın nakit avans ve kredi kartı faiz oranları ne oldu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz indirimine ilişkin değişiklik yapmamasının ardından, hem Hazine hem de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) oluşturulan yeni ekonomi takımının "ortodoks politika" açıklamalarına rağmen, faizler konusunda ne kadar rahat olduklarına dair azalmayan endişeleri gidermek için Merkez Bankası faiz artırımına hız verdi.

Mayıs seçimlerinin ardından 4.150 baz puanlık bir faiz artışına giden TCMB, bugünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı.

İKİNCİ ARA

Seçimlerin ardından, Merkez Bankası, Şubat ve Nisan aylarında ikinci kez faiz artırımına ara vermiş oldu. Geçtiğimiz Mart ayında faizin sabit kalması beklenirken, TCMB sürpriz bir şekilde 500 baz puanlık bir faiz artışına gitmişti.

TCMB, parasal sıkılaşma politikası kapsamında faiz adımlarını artırırken, aynı zamanda ekonomide soğuma sağlamak için ek tedbirler almaya devam ediyor.

Son yıllarda yüksek enflasyonla mücadele eden Türkiye'de, vatandaşların kredi kartlarını kullanarak nakit avans alması yaygın bir durumdu.

Geçtiğimiz ay, bu durumu kontrol altına almak amacıyla TCMB, nakit avans faizlerini yüzde 5'e düşürdü. Ayrıca, 6 Nisan'da Resmi Gazete'de yayınlanan bir karar ile kredi kartı akdi faizlerinde de değişikliğe gidildi.

Tebliğin yayınlanmasıyla birlikte, nakit avans ve kredi kartı faiz oranları, bugün açıklanan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası kararından etkilenmedi. Önceden, TCMB'nin faiz artışlarından etkilenmemesi amacıyla yüzde 3.66 seviyesine sabitlenen kart faizleri, değişiklik sonrasında yüzde 4.25'e yükseltildi.

Bu karar, yayınlandığı gün itibarıyla yürürlüğe girdiği için kredi kartlarıyla yapılan alışverişlerde aylık faiz oranı artık yüzde 4.25 olarak hesaplanıyor.

dfzgxvnbcuruyrshfmcohgkrjershfxmf.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.