Asgari Ücrete Yeni Zammı Erdoğan Duyurdu! Seçim Öncesi Yeni Asgari Ücret 11.475 TL Olacak...

Asgari Ücrete Yeni Zammı Erdoğan Duyurdu! Seçim Öncesi Yeni Asgari Ücret 11.475 TL Olacak...

Son dakika haberi...Asgari ücrete ara zam kesinleşti. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ilgili Bakanlıklara asgari ücret zammı için talimatı verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin teknik çalışmaların başladığını bildirdi.

Son dakika haberleri...Asgari ücrete Temmuz zammı kesinleşti. 2023 emekliye zam düzenlemesi sonrası, 'Asgari ücret ne kadar, kaç TL olacak' sorusu gündemin en çok merak edilenleri arasında yer aldı. Bakan Bilgin, herkesin memnun olacağın bir asgari ücret seviyesine ifade ederken, AK Parti Seçim Beyannamesinde ücretlerin enflasyonun üzerinde bir refah payı ile belirleneceğine işaret edildi. Ocak 2023 döneminde asgari ücret brüt 10.008 TL, net ise 8.506 TL oldu. Asgari ücret dönemin kuruyla 455 dolara yükselerek döviz bazlı rekor kırdı.

ASGARİ ÜCRET TEMMUZ ZAMMI İÇİN REFAH PAYI KESİNLEŞTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Hayat şartlarını dikkate alarak Temmuz ayında yeniden emeği koruyacak asgari ücret düzenlemesini devreye sokacağız. Sosyal devlet anlayışıyla çalışanlarımızla omuz omuza vererek her bir vatandaşımızın refah seviyesinin yükselmesi, istihdamın artması için çalışmaya devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.

AK Parti Seçim Beyannamesinde yer alan 'Çalışma Hayatı-Sosyal Güvenlik' bölümde asgari ücret, emekli ve memur zammı düzenlemelerinin enflasyonun üzerinde yapılacak artışla refah payı belirleneceğine işaret edildi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 6 aylık enflasyon rakamlarının açıklanacağı Temmuz ayı öncesi toplanacak. Haziran ayında işçi, işveren ve hükümetten oluşan komisyonu uzlaşma müzakereleri yürütecek. Bakanlık şimdiden saha çalışmalarıyla TÜİK'in verilerini destekleyen saha çalışmalarını gerçekleştiriyor.

YENİ DÖNEMİN ŞİFRELERİ

  • Asgari ücret, emekli ve memur maaşları enflasyonun üzerinde artışlarla refah payı ile belirlenecek
  • Enflasyonu baskılayacı yeni tedbirler alınarak artan alım gücü korunacak
  • Asgari ücret üzerinde maaş alanlar için vergi düzenlemesi ile orta sınıfın alım gücünün artırılması hedeflenecek

ASGARİ ÜCRET TL VE DOLAR BAZLI REKOR KIRDI

Asgari ücret Ocak 2023 dönemin yüzde 54'ün üzerinde rekor artışla net 8 bin 506 TL brüt ise 10 bin 8 TL oldu. Asgari ücret dönemin kur düzeyi ile 455 dolar seviyesine çıkarak çifte rekor kırdı. Emekliye zam düzenlemesi sonrası 'Asgari ücrete zam olacak mı' sorusu merak ediliyordu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan asgari ücrete ara zam için Temmuz ayını işaret etti.

2022 yılı enflasyonu yüzde 64,27 olarak kayıtlara geçerken, asgari ücret Temmuz 2022 ve Ocak 2023 dönemindeki artışlarla 1 yılda yüzde 100 artış kaydederek enflasyon rakamlarının çok üzerinde belirlendi.

ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEN VERGİ KALDIRILDI

Geçtiğimiz yıl asgari ücret için devrim gibi yenilikler gerçekleşti. Asgari ücret üzerinden gelir ve damga vergisi kaldırıldı. Bunun yanında asgari ücretten fazla maaş alan çalışanların maaşlarının asgari ücret kadar ki kısmından vergiler kaldırıldı. Devlet bu düzenleme ile yıllık 94 milyar TL'lik vergi gelirinden vazgeçti.

EKONOMİ MODELİNİN GETİRİLERİ TABANA YAYILACAK

Üretim, istihdam temelli ihracat yönlü büyüme stratejisini benimseyen Türkiye'nin ihracatı geçen yıl 254,2 milyar dolara yükseldi. Bu rakam 2021 yılında 225,37 milyar dolar, Covid-19 yılı olarak adlandırılan dünyada kapanmaların dikkat çektiği 2020'de 169,5 milyar dolar kayıtlara geçti.

Uygulanan ekonomi modeliyle 2021'de yıllık ihracat yüzde 33, 2022 ise yüzde 12,8 artarak rekor kırdı. Yeni hedef ise 300 milyar dolar olarak açıklandı. Bu dönemlerde Türk şirketlerinin kuvvetli bilançoları ve karlılıkları göze çarptı.

Uygulanan ekonomi modeliyle artan milli gelir artışlarını tabana yayacak yeni düzenlemeler için Başkan Recep Tayyip Erdoğan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı'na talimatını verdi. Yapılacak düzenlemeler ve enflasyonun üzerinde belirlenecek maaş artışları çalışanlar, emekli ve memurlar başta olmak üzere hemen her kesimin alım gücünü artıracak.

ASGARİ ÜCRETLİ, EMEKLİ VE MEMUR İÇİN YENİ DÜZENLEMELER GELİYOR

Yeni dönemde sosyal devlet anlayışının daha da güçlendirilmesi talimatını veren Başkan Recep Tayyip Erdoğan, enflasyonun sabit gelirliler üzerindeki tahribatının ortadan kaldırılması düzenlemelerin hızla hayata geçirilmesini istedi. İlk düzenlemeler en düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyeleri için oldu.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 2023'TE YÜZDE 114 ARTTI

Ocak öncesi 3.500 TL olarak uygulanan en düşük emekli maaşı, yıl başında 5.500 TL'ye ardından geçtiğimiz günlerde yapılan düzeltmeyle 7.500 TL'ye yükseldi. En düşük emekli maaşındaki artış enflasyon rakamlarının çok üzerinde yüzde 114'ü aşmış oldu. Bunun yanında AK Parti döneminde uygulamaya konulan emekli ikramiyesi yüzde 82 artışla 2.000 TL olarak belirlendi. Böylece 15 milyonu aşkın emekliye Ramazan ve Kurban Bayramı önce olmak üzere toplamda 4.000 TL ek ödeme yapılması kararlaştırıldı.

TÜM MAAŞLARA VERGİ AYARI GELİYOR

Çalışanların maaşlarına vergi ayarı yapılarak alım gücünün artırılması hedeflenecek. Yeni düzenleme ile beraber ücretler üzerindeki vergiler yeniden belirlenerek çalışanların gelirlerini artırıcı uygulamalar hayata geçirilecek. Burada işçi tarafını temsilen TÜRK-İŞ ve işveren tarafını temsilen TİSK'in görüşleri alınarak taslak çalışmalar yapılıyor.

YENİ ENFLASYON TEDBİRLERİYLE ARTACAK ALIM GÜCÜ KORUNACAK

Yılın ikinci yarısıyla beraber istihdam ve üretimi koruyacak ve destekleyecek adımların yanısıra enflasyonu baskılayacak yeni tedbirler alınacak. Atılacak adımlarla hem enflasyonda düşüş hızlanacak hem de alım gücü yükselecek. 2 yıl içerisinde enflasyonun tek haneye inmesi hedefleniyor.

6 AYLIK ENFLASYON RAKAMLARI NE OLACAK?

Mart ayı enflasyon rakamları sonrası 3 aylık rakamlar netleşti. 3 aylık enflasyon oranı yüzde 12,52 oldu. Nisan, Mayıs ve Haziran ayı rakamlarının da aynı şekilde gelmesi durumunda 6 aylık enflasyon yüzde 26,61 olacak.

Öte yandan Merkez Bankası'nın Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 6 aylık enflasyonun yüzde 21,43 olması bekleniyor. İki hesabı beraber değerlendirirken 6 aylık enflasyonun yüzde 21,43-26,61 arasında bir değerde olmasının olasılığı arttı.

3 aylık enflasyon rakamları: Yüzde 12,52
1. 6 aylık enflasyon beklentisi: Yüzde 26,61
2. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre 6 aylık enflasyon beklentisi: Yüzde 21,43

ASGARİ ÜCRET 2023 NE KADAR OLACAK?

Hesaplamalara göre; 6 aylık enflasyon rakamlarının kuvvetle muhtemelen yüzde 21,43-26,61 aralığında olması bekleniyor. Refah payı ile dikkate aldığımızda asgari ücret zammı için birinci seçenek yüzde yüzde 25 zam formülü ortaya çıkıyor. İkinci seçenek yüzde 30 üçüncü seçenek ise yüzde 35 oldu. Enflasyonun üzerinde verilecek ücret artışı ve vergi düzenlemesi sonrası milyonlarca çalışanın alım gücü artırılacak.

ASGARİ ÜCRET 1. FORMÜL

Yüzde 25 formülü: Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 25 zam yapılması durumunda net ücret 10.633 TL brüt ücret ise 12.510 TL olacak.

ASGARİ ÜCRET 2. FORMÜL (EN GÜÇLÜ FORMÜL)

Yüzde 30 formülü: Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 30 zam yapılması durumunda net ücret 11.058 TL brüt ücret ise 13.010 TL olacak. Böylece enflasyonun üzerinde zam belirlenerek, yeni ekonomi modelinin meyvelerinden olan milli gelir artışları tabana yayılacak. Asgari ücret 2022 Temmuz zammı da yaklaşık yüzde 30 civarında yapılmıştı.

ASGARİ ÜCRET 3. FORMÜL

Yüzde 35 formülü: Asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 35 zam yapılması durumunda net ücret 11.475 TL brüt ücret ise 13.500 TL olacak. Bu durumda Ocak ayında emekli ve memur maaşlarına Ocak 2023 döneminde verilen refah payına benzer bir uygulama söz konusu olacak.

ASGARİ ÜCRET İÇİN SON DOKUNUŞU BAŞKAN ERDOĞAN YAPACAK

İşçi, işveren ve hükümettin 5'er kişilik ekibinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu Haziran ayında toplanacak ve ön görüşmelerini yapacak. 6 aylık enflasyon rakamlarının önemli bir kıstas olacağı son toplantı sonrası uzlaşılan rakam Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Başkan Erdoğan'ın onayının ardından yeni asgari ücret için yasal düzenleme süreci başlayacak.

DEPREM BÖLGESİNDE ASGARİ ÜCRET İÇİN DEVLET DESTEĞİ

Deprem bölgesinde işveren sigorta priminin doğrudan devlet tarafından karşılanacağı ve işverenin verdiği payın işçi maaşına ekleneceği bir model üzerinde çalışmalarda sona gelindi. Bu düzenlemeyle ağır hasarlan sanayi ve istihdamın bölgede yeniden canlanması amaçlanıyor. Bu asgari ücret düzenlemesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı birlikte çalışıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.