10 Yıl Erken Emeklilik Müjdesi Geldi! 1500-1800 Prim Gün İle Emekli Olacaksınız...

10 Yıl Erken Emeklilik Müjdesi Geldi! 1500-1800 Prim Gün İle Emekli Olacaksınız...

SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı gibi sosyal güvenlik kurumlarında sigorta başlangıç tarihi, 10 yıl geri çekilecek. 2000, 2002 ve 2008 yıllarında sigorta girişi yapanlar ile 48-50-55 yaşlarında olanların bu düzenlemeden faydalanabileceği belirtiliyor.

Erken emeklilik konusu, emekli olmak için yaşını bekleyen vatandaşlar arasında önemli bir konu haline gelmiştir. Özellikle sağlık sorunları nedeniyle işlerine devam edemeyenlerin emeklilik hakları konusunda belirsizlik yaşadığı bilinmektedir. Ancak, son düzenlemelerle birlikte erken emeklilik imkanları geliştirilmiştir. Sağlık sorunları nedeniyle çalışamayan ve rapor alan vatandaşlar için erken emeklilik imkanı sağlanmaktadır. Bu sayede, sağlık sorunları nedeniyle işlerine devam edemeyen kişilerin emeklilik süreçlerinde kolaylıklar sağlanmaktadır. Böylelikle, emekli olmak için yaşını bekleyemeyen milyonlarca vatandaş için adil bir çözüm sunulmaktadır. Kimlerin erken emekli olabileceği konusu ise ayrıntılı şekilde incelenmekte ve belirlenmektedir.

Türkiye'de 1800 gün prim ödemeli erken emeklilik şartları nelerdir?

Emeklilik sisteminde çeşitli düzenlemeler bulunmakta ve kişilerin durumlarına göre emeklilik hakları verilmektedir. EYT düzenlemesinden yararlanamayanlar için çeşitli erken emeklilik seçenekleri mevcut olup bunlardan biri de 1800 prim gün ile emekliliktir. Bu haktan on yılını doldurmuş olanlar yararlanabilir. Ancak, belirli koşullar vardır. Peki kimler erken emekli olabilir? 1800 prim gün ile emeklilik şartları nelerdir? Detaylar burada...

Sosyal güvenlik mevzuatına göre sağlık sorunları nedeniyle erken emekli olabilenler 'malul emekliliği' ve 'malul haklarından erken emeklilik' olarak ikiye ayrılmaktadır. İkisi arasında bazı farklılıklar vardır.

Emeklilikle ilgili en çok sorulan sorulardan biri de sağlığını kaybedenlerin erken emekli olup olamayacağıdır. Hastalanan, ameliyat olan ve raporla işine devam edemeyenlerin akıllarında nasıl emekli olacakları sorusu var. Sosyal güvenlik mevzuatımız sağlık sorunları nedeniyle kimlerin erken emekli olabileceğini düzenlemektedir. Bu çerçevede iki emeklilik kavramı öne çıkıyor. Birincisi 'engelli emekliliği', ikincisi ise 'engelli haklarından dolayı erken emeklilik' kavramıdır. Engelli emekliliği ile engelli maaşı arasında bazı farklar vardır.

Engellilik nedeniyle erken emekli olabilmenin ilk ve en önemli şartı, çalışma kapasitesinde en az yüzde 60 oranında kayıp olduğunu belirten sağlık kurulu raporudur. Bu raporu almak için kişilerin öncelikle bulundukları il veya ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) merkezlerine başvurması ve yetkili hastanelere sevk edilmesi gerekmektedir. Bireyler sevklerini doğrudan hastaneye başvurmak yerine SGK üzerinden yapmalıdır. SGK üzerinden sevk edilme sebebi ise sağlık kurulu raporunun tek başına engelli aylığı almak için yeterli olmamasıdır. Bir kişi en az 1800 gün prim ödemesi yoksa veya 1800 günü borçlanarak tamamlayamazsa, en az yüzde 60 oranında iş gücü kaybı olduğunu ispatlasa bile maluliyet aylığı alamazlar. Öyleyse, Engelli sayılmak, engelli maaşı almak için yeterli değildir. Ancak bir kişide en az yüzde 60 oranında iş gücü kaybı varsa bu, engellilik oranının da en az yüzde 40 olacağını gösterir. Bu nedenle her engelli engellidir. Ancak her engelli engelli sayılmayabilir ve her engelli engelli aylığı alamayabilir. Çünkü yüzde 40 engelli olan bir kişinin en az yüzde 60 iş kapasitesi kaybı olmayabilir.

Engelli maaşı alabilmenin ikinci şartı ise kişinin engellilik için gerekli sağlık kurulu raporunu almak üzere SGK'ya başvurduğu tarihte en az 1800 gün prim ödemiş olmasıdır. Yani engelli maaşı talep eden bireylerin SGK'ya başvurdukları tarihte en az 5 yıl prim ödemiş olmaları gerekmektedir. Aksi takdirde sevk işlemleri yapılamaz ve bu kişiler engelli aylığı alamazlar.

Ödünç alma mümkündür

Engelli emekliliği için başvuran kişinin başvuru tarihinde 1800 gün primi yoksa ancak ödünç alabileceği bir süresi varsa ve bu süreyi ödünç alması halinde prim gün sayısı 1800'e ulaşırsa bu durumda SGK sevk işlemini gerçekleştirir. . SGK'dan alınan sevk ile başvurduğu sağlık kurulunca iş gücü kaybı tespit edilen kişinin "yapabileceği başka işi olmadığı" tespit edilirse kişi engelli sayılır ve maluliyet alabilir. emeklilik.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.