Apple'a Gizlilik Cezası Kesildi! 8 Milyon Euro Ödeyecek...

Apple'a Gizlilik Cezası Kesildi! 8 Milyon Euro Ödeyecek...

Apple, Fransa'da nadir görülen bir gizlilik cezası aldı. Fransa Ulusal Bilgi Teknolojileri ve Sivil Özgürlükler Komisyonu (CNIL) iPhone üreticisine 8 milyon Avro para cezası verdiğini açıkladı.

CNIL, Fransız verilerinin korunması konusunda şaka yapmıyor ve dünyanın en büyük şirketini karşısına aldı: Apple. Düzenleyici kurum yaptığı açıklamada, Amerikan teknoloji devinin "Fransız iPhone kullanıcılarının (iOS 14.6 sürümü) terminallerine reklam amaçlı kullanılan tanımlayıcıları yerleştirmeden ve/veya kaydetmeden önce onaylarını almadığını" tespit etti.

Apple bu nedenle oldukça nadir görülen 8 milyon Avro para cezasına çarptırıldı. Bu karar, geçtiğimiz Aralık ayında bir Fransız mahkemesinin App Store ile ilgili iş uygulamaları nedeniyle şirkete 1 milyon Avro para cezası vermesinden kısa bir süre sonra geldi.

Apple kullanıcılarından onay istemiyor

Fransız veri koruma kanunu uyarınca, bu tanımlayıcıların toplanması, bir hizmetin sağlanması için kesinlikle gerekli olarak kabul edilemez ve önceden onay gerekliliğinden muaf tutulamaz. Bu nedenle, tanımlayıcıların kullanıcıların önceden izni olmadan toplanmaması gerekirdi.

CNIL'in cezası özellikle Apple'ın App Store'undaki arama reklamlarını hedef alıyor. Ayrıca, iPhone'un "Ayarlar" simgesinden ulaşılabilen hedefli reklam ayarlarının varsayılan olarak önceden işaretlenmiş olduğunu da belirtiyor. Bu, kullanıcıların bu ayarı devre dışı bırakmak için çok fazla eylem gerçekleştirmesi gerektiği anlamına geliyordu ve bu da onay vermeyi ve kaldırmayı çok zorlaştırıyordu.

ePrivacy cezasının miktarı Apple'ın yıllık karını çok fazla etkilemeyecek olsa da, şirket yıllardır kullanıcılarının gizliliğini koruma ve iPhone'ları Google'ın Android platformunda çalışan daha ucuz cihazlardan farklılaştırma konusundaki mükemmeliyetçi itibarına güveniyor. Sorun şu ki, kullanıcı verilerini koruma konusundaki itibarına yönelik herhangi bir ihlal bu nedenle zarar verebilir. Her halükarda, iPhone'ların güvenlik sorunlarından bazı Android akıllı telefonlardan çok daha fazla etkilenmesi nedeniyle Apple'ın gizlilik iddialarının her zaman doğru olmadığı bilinmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.