Son Dakika Emeklilik Müjdesi Erdoğan'dan Duyuruldu! Erken Emeklilik Mümkün Olacak...

Son Dakika Emeklilik Müjdesi Erdoğan'dan Duyuruldu! Erken Emeklilik Mümkün Olacak...

Bağ-Kur prim eşitliği sonrası kısmi emeklilik şartları da en sık aratılanlar arasında yer alıyor. Birçok kişi 3600 günden emeklilik için son durumu araştırmaya başladı. Peki, erken emeklilik şartları neler? 3600 günden erken emeklilik mümkün mü? İşte SSK,

4.7 milyon kişiye emeklilik yolunu açan EYT düzenlemesinin ardından emeklilikte ikinci reform için hazırlıklar başladı. Bu nedenle erken emeklilik ve birçok detay araştırılıyor. İşte SSK, Bağ-Kurluya erken emeklilikte son durum...

BAĞ-KURLUYA YENİ DÜZENLEME

Bu kapsamda atılacak adımlardan biri Bağ-Kur'lulara yönelik olacak. Küçük esnafın, çiftçilerin aralarında yer aldığı 1 milyon kişinin prim gün şartı 9000'den 7200'e çekilecek. Kuaför, manav, bakkal, tesisatçı, pazarcı, marangoz ve terziler de dahil küçük esnaf 5 yıl daha az primle emekli olabilecek. Kendi hesabına çalışan doktor, eczacı, avukat gibi meslek grupları ile isteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerin de kapsamda olması bekleniyor.

KISMİ EMEKLİLİJKTE 900 GÜN DETAYI

Yine bu düzenlemenin kısmi emekliliği de kapsaması gündemde. 5400 prim günüyle yaştan kısmi emekli olabilen Bağ-Kur'lularda bu sürenin reform kapsamında 4500'e çekilmesi bekleniyor. Bu sayede Bağ-Kur'lular için 900 günlük bir avantaj ortaya çıkacak. Düzenlemenin çerçevesi yapılacak yasal düzenlemeyle çizilecek.

EYT'LİLER DE BEKLİYOR

Söz konusu düzenlemenin EYT'li olup 9000 prim gününü tamamlayamamış olan erkek esnafa da erken emeklilik yolunu açacağı belirtiliyor. Bu çerçevede 7200 prim günü tamamlayan Bağ-Kur'lu erkek esnaf, EYT kapsamında hemen emekli olabilecek.

PRİM ÖDEMEK KOLAYLAŞACAK

Emeklilik için bir reform da kadınlar için yapılacak. Kadınlara emeklilik için hem yaş hem prim desteği verilecek. Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte birini devlet karşılayacak. Çalışmayanlara emeklilik yolunu açan isteğe bağlı sigortada her ay en az brüt asgari ücretin yüzde 32'si oranında prim yatırılıyor. Halen 10 bin 8 lira olan brüt asgari ücrete göre en düşük isteğe bağlı sigorta primi 3 bin 202 lira 56 kuruş. Yapılacak düzenleme bu tutarın bin 67 lira 52 kuruşunu devlet karşılayacak. Ev kadınları aylık 3 bin 202 lira 56 kuruş yerine 2 bin 135 lira 4 kuruş prim yatırarak emekli olabilecek. Mevcut asgari ücret üzerinden yıllık 12 bin 810 lira devlet desteği sağlanmış olacak.

BİR DESTEK DE PRİM GÜN SAYISI İÇİN

Bağ-Kur'luların emekliliği için prim gün şartının düşürecek çalışma da isteğe bağlı prim ödeyen ev kadınlarını sevindirecek. İsteğe bağlı sigorta, Bağ-Kur kapsamında bulunuyor. Primlerinin 3'te 1 oranında devlet tarafından karşılanacak olan ev kadınları, eğer Bağ-Kur'luların primleri SSK'lılarla eşitlenirse 5400 gün yerine 4500 gün prim ile emekli olabilecek.

ÇOCUĞU OLANA ERKEN MAAŞ!

Önümüzdeki dönemde kadınlara emeklilik için yaş desteği de sağlanacak. Emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi gündemde. Burada, ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sistemine benzer bir model bekleniyor. Bu modelin hayata geçirilmesiyle, çocuk sayısına göre emeklilik yaşı esnetilecek. Annelere çocuk sayısına göre prim eklenip, yaş şartından da indirim yapılabilecek.

BORÇLANMA MÜJDESİ GELEBİLİR

Kadınlara yönelik bir imkan da doğum borçlanmasında bekleniyor. Anneler halen sigortadan sonra yaptığı doğumlar için borçlanma yapabiliyor. Bir de staj sonrası doğumlar için borçlanma imkanı var. Sigorta öncesi yapılan doğumlara borçlanma imkanı sağlanması talepleri bulunuyor. Reform çalışmaları kapsamında bu konunun da karara bağlanması bekleniyor. Eğer kadınlar sigorta öncesi doğumları borçlanabilirse, bu yolla da emeklilik yaşını geriye çekmek mümkün olacak.

EV KADINLARINA PRİM DESTEĞİ

Ev kadınlarının isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte birini devlet karşılayacak. Halen 10 bin 8 lira olan brüt asgari ücrete göre en düşük isteğe bağlı sigorta primi 3 bin 202 lira 56 kuruş.

ANNEYE YIPRANMA PAYI

Kadınlara emeklilik için yaş desteği de sağlanacak. Emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi gündemde. Burada, ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sistemine benzer bir model bekleniyor. Bu model uygulanırsa, annelere çocuk sayısına göre prim eklenip, yaş şartından da indirim yapılabilecek.

BORÇLANMAYA YENİ AYAR

Reform çalışmaları kapsamında annelerin sigortadan önceki doğumlara da borçlanma yolunun açılması gündeme gelecek. Anneler halen sigortadan sonra yaptığı doğumlar için borçlanma yapabiliyor. Bir de staj sonrası doğumlar için borçlanma imkanı var. Eğer kadınlar sigorta öncesi doğumları borçlanabilirse, bu yolla da emeklilik yaşını geriye çekmek mümkün olacak.

SSK İLE BAĞ-KUR'DA KISMİ EMEKLİLİK KOŞULLARI AYNI MI?

SGK'da 8 Eylül 1999 öncesi işe başlayanlarda 3600 günle emeklilik hakkı varken, Bağ-Kur'da en az 5400 gün prim ödemesi halinde emeklilik hakkı bulunuyor.

PRİM EŞİTLEMESİ BÜTÜN BAĞ-KUR'LULARI MI KAPSAYACAK?

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in ifadelerine göre küçük esnafı daha az primle emekli edecek bir model üzerinde çalışılıyor. Reform paketiyle esnafın, emeklilik için gerekli prim gün sayısının SGK'lılarla eşitlenmesi öngörülüyor. Bu sayede Bağ-Kur'lular 9 bin prim günü yerine 7 bin 200 günde emekli olabilecek. Yapılacak düzenlemeyle iki sigorta kolu arasındaki bin 1800 günlük süre farkı kaldırılarak emeklilik için gerekli prim süresi eşitlenmiş olacak.

EMEKLİLİK ŞARTLARI VE HAK KAZANMA KOŞULLARI STANDART HALE Mİ GELECEK?

Yapılacak düzenlemeyle hem farklı mesleklerde çalışanlar arasında bir eşitleme sağlanmış olacak hem de SSK, Bağ-Kur arasındaki prim gün farkı son bulacak. Prim eşitleme işlemleri giriş tarihine göre değişecek. (SABAH)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.