Erken Emeklilik Müjdesi Geldi! Fiili Hizmet Süresi Zammı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Erken Emeklilik Müjdesi Geldi! Fiili Hizmet Süresi Zammı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Fiili hizmet süresi zammı, farklı meslek gruplarının çalışırken maruz kaldıkları ruhsal ve fiziksel olarak yıpranma durumlarının telafisi için, her 360 gün içinde 60,90 ve 180 prim gün sayısı eklenmesini kapsamaktadır. Halk dilinde yıpranma payı olarak da bilinir. Erken emeklilik kapsamında çok tehlikeli iş gruplarında çalışan kişilere büyük avantaj sağlamaktadır.

Fiili hizmet süresi zammı, farklı meslek gruplarının çalışırken maruz kaldıkları ruhsal ve fiziksel olarak yıpranma durumlarının telafisi için, her 360 gün içinde 60,90 ve 180 prim gün sayısı eklenmesini kapsamaktadır. Halk dilinde yıpranma payı olarak da bilinir. Erken emeklilik kapsamında çok tehlikeli iş gruplarında çalışan kişilere büyük avantaj sağlamaktadır. Genel olarak bu kavram kişilerin emeklilik yaşları ve prim gün sayıları dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Fiili hizmet süresi zammı kapsamında, hangi işlerde ve işyerlerinde çalışan kişilerin bu hizmetten yararlanacağı açık şekilde açıklanmaktadır. Tehlikeli işlerde çalışan kişiler için birçok avantajı olan bu hizmetin, şartları, hesaplanması ve uygulama şekli detaylı bir şekilde belirtilir.

Fiili Hizmet Süresi Zammından Yararlanma Şartları Nelerdir?

Birçok kişinin tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışması durumu nedeniyle ruhsal ve fiziksel olarak yıpranmaları söz konusudur. Bu bağlamda fiili hizmet süresi zammı hizmeti yürürlüğe girerek, tehlikeli işlerde çalışan kişilerin daha fazla yıpranmaması için etkili bir hizmet sunulmuştur. Ancak fiili hizmet süresi zammından yararlanma şartları bulunur. Detaylı bir şekilde açıklamak gerekirse; Tehlikeli işlerde çalışan kişilerin sigortalı olarak çalışmaları gerekir. Aynı zamanda bu çalışanların uzun vadeli sigorta kollarına tabii olarak çalışmaları da gerekmektedir. Fiili hizmet zammından faydalanmak için en önemli nokta çalışanların, tehlikeli ve büyük risklere maruz kalmalarıdır.

Fiili Hizmet Süresi Zammı Nasıl Hesaplanır?

Tehlikeli işlerde çalışan kişiler, gerekli şartları taşımaları durumunda fiili hizmet süresi zammından yararlanma imkânı elde edebilirler.Fiili hizmet süresi zammı hesaplaması,İşçinin çalıştığı 360 gün süre zarfı içerisinde yapılan hesaplamalarda, 60 günlük prim gün sayısı hesaba katılarak, işçinin çalıştığı süre zarfıx60/360 olarak hesaplanmaktadır. Bu hesaplama prim gün sayısının 60 gün olarak eklenmesi durumunda geçerlidir. Ancak prim gün sayısı 90 gün olarak hesaplanacaksa, İşçinin çalıştığı günx0,25/360 olmalıdır. Aynı şekilde prim gün sayısı 180 olarak hesaplandığında 0,25 oranı 0,50 olarak alınmalıdır.İşçilerin zammın yarısını istemesi durumunda, prim gün sayısı toplam 3 yılı geçmeyecek koşuluyla maaşa da eklenebilir.Fiili hizmet süresi zammı bu şekilde hesaplanmaktadır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.