Biraz önce 2023 Bağkur, emekli, memur emekli maaşı zammı belli oldu! Bağ- Kur ve SSK memur emeklisi en düşük maaşı ne kadar oldu

Biraz önce 2023 Bağkur, emekli, memur emekli maaşı zammı belli oldu! Bağ- Kur ve SSK memur emeklisi en düşük maaşı ne kadar oldu

Milyonlarca emeklinin dört gözle beklediği açıklama geldi. 2023 emekli zammı belli oldu. Bilindiği gibi memurların maaşları ve memur emeklilerinin aylıkları da toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkına göre belirlenmektedir. SSK ve Bağ-Kur emeklisinin açıklanan enflasyon rakamları sonra alması beklenen zam...

TÜİK ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte 4 aylık zam oranı da netlik kazandı. SSK ve Bağ-Kur'lular, emekli zammında yaşanan son dakika gelişmelerini yakından takip ediyor. Emeklinin kaybını telafi etmek amacıyla yeni yılda enflasyonun üzerinde refah payı zammı yapılması gündemde.  Merkez Bankası yıl sonu tüketici enflasyonu tahmini yüzde 65.2'ye yükseldi. Merkez Bankası enflasyon tahmininin tutması halinde emeklilere yüzde 16,05 oranında zam yapılacak.

ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ekimde aylık bazda yüzde 3,54, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 7,83 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 85,51, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 157,69 olarak kaydedildi.

Ekim ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte 4 aylık zam oranı netleşti. 4 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı oranı yüzde 10,84 oldu.

6 AYLIK ENFLASYON BELİRLEYİCİ OLACAK!

Emekli zammı ocak ve temmuz aylarında 6 aylık enflasyon rakamlarına göre belirleniyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, ocak ayında Temmuz-Aralık dönemindeki 6 aylık enflasyon oranı kadar, temmuz ayında ise Ocak-Haziran dönemindeki 6 aylık enflasyon rakamları kadar zam alıyor. 

EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Haziran ayında yapılan zam sonrasında; Temmuz ayının Haziran ayına göre, Ağustos ayının Temmuz ayına göre ve Eylül ayının Ağustos ayına göre enflasyon farkları toplandığında enflasyondaki yüzde 6.91 artış TÜİK tarafından tespit edilmiş oldu.

Böylelikle 6 aylık enflasyon farkının yarısı belli oldu. Kalan 3 ayın bir önceki aylara göre enflasyon farklarının da toplanıp 6,91'e eklenmesiyle 6 aylık enflasyon farkı belli olmuş olacak. Diğer 3 ayın enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte enflasyon farkı ortaya çıkacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

2022 yılı ilk 6 aylık enflasyon farkına göre memura 41,69 ve emekliye yüzde 42,35 oranında zam yapıldı. Gerçekleşecek olan enflasyonun yüzde 15 oranında olması durumunda emeklilerin en az yüzde 15'lik zam alacağı tahmin ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.