Bakan Bilgin ve TÜED Başkanı Ergün'den Zam Açıklaması Geldi! Emekliye Çifte Bayram Geliyor...

Bakan Bilgin ve TÜED Başkanı Ergün'den Zam Açıklaması Geldi! Emekliye Çifte Bayram Geliyor...

Emekliye güzel haber geldi. Emekli maaşı ve bayram ikramiyelerine zam hazırlığı yapıldığını duyurdu. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in açıklaması sonrası gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çevrildi. İşte o açıklamanın tüm detayları...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)'liler ile birlikte milyonların beklediği açıklama dün akşam canlı yayın sırasında geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise en düşük emekli maaşının 5.500’den 7.500 TL’ye yükseltme kararı verildiğini duyurdu. Bayram ikramiyelerinde ise 3 formüllü zam gündeme geldi.

Ocak ayı itibari ile 3.500 TL’den 5.500 TL’ye çıkan en düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyelerinin zammı için çok önemli bir gelişme gündeme geldi. Dün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin ve Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Ergün, dernekte bir araya gelip yaptıkları görüşmede önemli kararlar aldılar. Görüşmenin ardından önemli açıklamalar yapan Bakan Bilgin, en düşük emekli maaşı ve emeklilerin bayram ikramiyesini yükselteceklerini açıkladı. 

Bu çalışma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önüne getirildi ve zam talebi değerlendirildi. Bayram ikramiyeleri için 3 formül masaya geldi. Peki emekli zammı ile taban maaşların miktarı ne olacak? Bu yıl bayram ikramiyelerine zam mı yapılıyor? Emekli ikramiye ödemeleri ne zaman yatırılacak? İşte merak edilen tüm detaylar…

En Düşük Emekli Maaşı 7.500 Liraya Yükseldi...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir canlı yayında gündeme ilişkin çok önemli sorulara yanıt verdi. Emekli maaşlarına ilişkin de açıklama yapan Erdoğan açıklamasında; 

"Çalışmamızı yaptık, burada açıklayacağım. Güzel bir müjde vereyim. En düşük emekli maaşı 7 bin 500 olacak. 5 bin 500 TL olan emekli aylığını 2 bin TL artırıyoruz" dedi.

Bunun sonrasında Erdoğan'dan bir açıklama da sosyal medya üzerinden geldi. Erdoğan;

"En düşük emekli aylığını 7 bin 500 liraya yükseltme kararı aldık. Milletimize, tüm emeklilerimize hayırlı ve uğurlu olsun” şeklinde ifadelere yer verdi.

Bakan Vedat Bilgin ve Emekli Derneği Arasında Çok Önemli Açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Vedat Bilgin TÜED ile yaptığı görüşme sonrasında yaptığı açıklamada;

“5 bin 500 liranın bugünkü şartlar için yetersiz kaldığı konusunda ben de aynı fikirdeyim. Bununla ilgili alternatifler çalışmalar yaptık. En düşük emekli maaşını yükseltecek alternatif modellerimiz var. Emeklinin bayram ikramiyelerini yükseltecek çalışmalarımız var. Emeklilere rahat nefes aldıracak düzenlemeyi ayrıntılı olarak çalıştım. Bu hafta içerisinde, en geç önümüzdeki hafta başında Cumhurbaşkanımıza arz edeceğim. İnanıyorum ki emeklilerin beklediği, daha rahat bir nefes alacağı önerilerimizin de sayın Cumhurbaşkanımız tarafından olumlu değerlendirecektir. Bütün emeklilerin hayatında bu çalışma bir rahatlama sağlayacaktır” dedi.

EYT’li Emekliler Zamlardan Yararlanabilecek mi?

Bakan Vedat Bilgin, en düşük emekli maaşının bayram ikramiyesi ile ilgili çalışmaların EYT düzenlemesi çerçevesinde emekli olanları da kapsayacağını açıkladı.

2023 Emekli Bayram İkramiyesi Ödemesi Ne Kadar Olacak?

Her dini bayram için 1.100 TL olmak üzere toplam 2.200 TL yıllık verilen bayram ikramiyeleri için TÜED’den öneri geldi. Erdoğan’ın açıklaması öncesi en düşük emekli maaşı olan 5.500 TL olarak açıklanmıştı. Bu kapsamda bayram ikramiyelerinin miktarı için de 3 formül gündeme geldi. Bu çerçevede ilk formül ile yıllık ikramiyenin en düşük emekli maaşı tutarı tutarı ile eşitlenmesi ihtimali masaya geldi. İkincisi formülde ise yeniden değerleme oranına göre artış yapılması yer alıyor. Üçüncü formülde enflasyon rakamları baz alınarak maaş hesaplaması değerlendirilecek.

Taban Maaş Formülü Ne?

İlk formül için taban maaş kadar bayram ikramiyelerinin ödemesi için formül üzerinde çalışılıyor. Bu çerçevede emeklilerin her bayrama özel alacakları ikramiye tutarları 3.750 lira olarak toplam 7.500 TL’ye kadar çıkarılacak.

Yeniden Değerlendirme Oranı Formülü Nedir?

Bu formül sayesinde bu yıl yüzde 122.93 olarak hesaplanan yeniden değerleme oranı ile bayram ikramiyesi 1.100 lTL'den 2.452 TL'ye kadar yükseltecek. Emekliye bu yıl iki bayram için toplam 2.200 TL ödeme yerine 4 bin 904 TL alabilecekler.

Enflasyon Formülü Nedir?

Bayram ikramiyelerinde enflasyon oranının yansıtılması da mümkün oluyor. Eğer, 2022 yılının enflasyon oranı yansıtılırsa bu tutarda yüzde 64.27 artış oluşturacak. Bu durumda ikramiye miktarı 1.807 TL'ye kadar çıkacak. İki bayram için ödenecek tutar ise 3.614 TL'ye ulaşacak.

Bayram İkramiyeleri Hangi Tarihte Yatırılacak?

2023 yılında Ramazan Bayramı 21-23 Nisan arasında yaşanacak. Emekli bayram ikramiyesi ödemeleri bayramın 1 hafta öncesinden hesaplara yatacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.