Kredi kartı kullanıcıları DİKKAT: Kart limitleri bu seviyeye indirilecek!

Kredi kartı kullanıcıları DİKKAT: Kart limitleri bu seviyeye indirilecek!

Kredi kartı kullanıcıları DİKKAT: Kart limitleri bu seviyeye indirilecek!

Milyonlarca kredi kartı kullanıcısının kart limiti, aylık gelirinin 10 katı ve daha fazlasına ulaşırken, bu duruma çözüm bulmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası harekete geçti. Kredi kartı limitleri düşürülecek. İşte detaylar…

Türkiye'deki yüksek enflasyonun etkisiyle çalışanların ücretleri yeterince artmazken, vatandaşlar çözümü kredi kartı limitlerini artırmakta buldu.

Bu durum, Türkiye'yi aylık gelire göre kredi kartı limiti açısından dünyanın en riskli büyüyen ekonomilerinden biri haline getirirken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bankalara ilettiği uyarılara rağmen, Türkiye'deki milyonlarca kredi kartı sahibi, aylık gelirinin 10 katı veya daha fazlası kadar kredi kartı limitine sahip olmaya devam ediyor.

Bu durum, yaz aylarında başlatılan para politikası sıkılaştırma çabaları için büyük bir tehdit oluştururken, yüksek kredi kartı limitleri ekonomi yönetiminin henüz arzulanan düzeyde bir soğumayı başaramamasına yol açıyor.

KREDİ KARTLARI İÇİN YENİ KISITLAMALAR YOLDA

Haziran ayında başlayan faiz artışları 8 ay boyunca kesintisiz devam etmiş, son olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 21 Mart 2024 tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizleri 500 baz puan artırma kararı almıştı.

Bu adımlardan kredi kartı kullanıcılarının tam anlamıyla etkilenmemesi için, yılın başlarında kart faizleri için 'tavan oran' belirleyen TCMB, bu adımın milyonlarca kart sahibi tarafından kötüye kullanılması üzerine harekete geçti.

İlk olarak, 16 Mart tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle, kredi kartlarından yapılan nakit avanslar için belirlenen faiz oranı yüzde 4.42'den yüzde 5'e yükseltildi. Bu kısıtlama kararı, 6 Nisan tarihli ikinci tebliğle desteklendi.

İkinci kararda ise, kredi kartlarının tümü için akdi faiz oranında bir artış yapıldı ve 1 Aralık 2023'te yüzde 3.66 olan referans oranı, 1 Nisan'dan itibaren yüzde 4.25'e yükseltildi.

KREDİ KARTI LİMİTLERİ DÜŞÜRÜLECEK

Kredi kartı çılgınlığına karşı alınan sıkı önlemlere rağmen, Türkiye'de hala kredi kartı kullanımı hız kesmeden devam ediyor.

Bu soruna kökten çözüm bulabilmek adına daha radikal adımlar atmaya hazırlanan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan liderliğindeki ekonomi yönetimi, milyonlarca kart sahibinin limitlerinde değişikliğe gitmeyi planlıyor.

Kulislerden sızan bilgilere göre, TCMB ve Bakanlık, bankalara yeni talimatlar gönderecek. Bu talimatlar kapsamında, kredi kartı limitlerinin aylık gelirin 4 ila 8 katı arasında olması, kart limitlerinin belirlenmesinde finansal geçmişin daha fazla dikkate alınması gibi kriterler getirilecek.

Başka bir deyişle, milyonlarca kart sahibinin mevcut durumda yüksek olan limitleri, bu adımların sonucunda aşağı yönlü revize edilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.